EKOLOGISKT OCH EKONOMISKT KRETSLOPP
Kompostering omvandlar biologiskt avfall till värdefulla resurser, minskar behovet av konstgödsel och kan ersätta torv i markförbättringsprodukter. Komposten återställer näring till jorden, fångar kol i marken och främjar livsmedelsförsörjningen.
Sammantaget bidrar det till ett både ekologiskt och ekonomiskt kretslopp. Bioekonomi!
Hållbarhet
Företag och samhälle behöver ett hållbart sätt för att hantera organiskt avfall. Deponering och förbränning är inte längre acceptabla alternativ.
Med teknik från Biocompost kan du effektivt omvandla restprodukter till näringsrik gödsel som kan återföras till jorden. Det gör ditt avfall lönsamt för både dig och miljön.
Organiskt avfall management
Ingående organiskt material för kompostering. Organisk fraktion (livsmedelsavfall). Kommersiella och industriella restströmmar (t ex mat, grönt och fiberavfall). Gödsel, Häst, Ko, Höns.
Sammansättning av livsmedelsavfall i EU 27 (Eurostat 2006)
89 Mt totalt matavfall per år. Hushåll 42%, Tillverkning 39%, Mat Service 14%, Detailhandel/grossist 5%.
Matavfall 2020, 126 Mt, vilket genererar 240 Mt CO2 per år.
Hög potential för att rädda växthusgasutsläpp genom förebyggande och återvinning. Källa: Europeiska kommissionen (GD ENV – Direktorat C) 10/2010 Eurostat data.
Påverkan
Jordens organiska material
Bördighet och näring
Produktion av organiska gödningsmedel och markförbättringsprodukter. Använding inom trädgårdsodling: ersättning av torv som växtsubstrat. Minskning av markrelaterade växtsjukdomar, stabilisering av markstrukturen och motverka erosion.
Klimatförändring
Minskade utsläpp av växthusgaser och fossila bränslen. Att undvika markförstöring och ökade växthusgaser hjälper oss att minska den globala uppvärmningen.
Ansvarig konsumtion och produktion
Bidrar till bioekonomin, lokala jobb och resurseffektiv produktion av biobaserade produkter från avfallsströmmar.
Matförsörjning
För matsäkerhet är det viktigt att förbättra jordens organiska material genom kvalitetskompost. Ökar jordbrukets motståndskraft och en rad fördelar, inklusive ökad bördighet och näringsupptag, förbättrar vattenhållning och jordens kvalitet.
Biodiversitet och bevarande av ekosystem
Markens jordlager är hem för över en fjärdedel av alla levande arter på jorden. Organismer som interagerar och bidrar till många globala cykler, inklusive kol- och kvävecyklerna.
Vatten tillgänglighet och kvalitet
Hållbar jord- och vattenförvaltning är en grundläggande nödvändighet för jordbruksändamål, människors hälsa och livskvalitet.